WTC

Rotterdam
WTC
  • Publiek
  • Kantoor
  • Hotel
  • Transformatie
  • Interieur
  • Restauratie
  • Verduurzaming

World Trade Center Rotterdam, een mulit-tenant gebouw van Bouwinvest van 76.000 m2 in het bruisende stadscentrum, wordt fasegewijs gerevitaliseerd en verduurzaamd. Een deel van de bestaande kantoren is verbouwd tot een hotel met 168 kamers, de kantoren en het congresgedeelte zijn gerevitaliseerd, en het publieksgebied is sterk verbeterd. De gevel van de Main Hall en de winkels aan het Beursplein worden de komende tijd vernieuwd.

Het rijksmonumentale voormalige Beursgebouw, ontworpen door Jan Frederik Staal, is opgeleverd in 1940 en meerdere malen uitgebreid, onder andere met een toren door Groosman Partners in 1987. Voor de huidige revitalisatie is een masterplan opgesteld dat de afgelopen jaren in meerdere deelplannen is uitgewerkt en uitgevoerd. Inmiddels is het complex verduurzaamd tot label A++, en het heeft het certificaat Breeam-in-use very good behaald.

Het congres- en evenementengedeelte, geëxploiteerd door Postillon hotels, bevindt zich rondom de prachtige Main Hall. Alle zalen zijn gerevitaliseerd. De Rotterdam Hall is vernieuwd, zodat deze beter past in de gerestaureerde Main Hall. De zaal is geschikt voor 1000 personen en is ook op te delen in twee zalen. Het herontwerp is erop gericht om in de Main Hall weer de oorspronkelijke openheid terug te brengen, zonder de functionaliteit van de congreszaal te verliezen. De wanden zijn gemaakt van gerecycled glas met messing details. De prachtige hoge nieuwe taatsdeuren zorgen voor een fijne verbinding met de hal. Het aangelichte volume van de zaal vormt een blikvanger in de Main Hall. 

  • Ontwerp: 2015 - heden
  • Opdrachtgever: Bouwinvest
  • Locatie: Rotterdam
  • Oplevering: 2018 - 2024
2704
Inkijkplattegrond eerste verdieping
2665
Main Hall met op de achtergrond de Rotterdam Hall

Het entreegebied, wat ligt op de eerste verdieping, 7 meter boven het winkelgebied, is verbeterd. Alle bezoekersstromen komen het gebouw via de hoofdentree binnen. De bijzondere roltrappen, die precies de bestaande monumentale trappen volgen, zijn voorzien van twee bordessen, en zijn uniek voor Nederland. Tegelijkertijd hebben de gewone trappen met de revitalisatie hun oorspronkelijke breedte teruggekregen. Het beeld van Karel van Hoogendorp is teruggeplaatst op het bordes. Dit alles zorgt voor een welkome ontvangst. 

1153
Gerevitaliseerde entree
1151
Detail van roltrappen met bordes

De parkeergarage is middels een welkome nieuwe gang gekoppeld aan het entreegebied. De lichtgevende wanden zorgen voor een hoogwaardige entree voor mensen die met de auto aankomen. Een nieuw business center is aan de Coolsingelzijde van het entreegebied toegevoegd. Een nieuwe brasserie in twee verdiepingen zorgt voor levendigheid in het entreegebied. 

2676
Ingang vanuit parkeergarage
2708
Gang parkeergarage naar entree

De balie is vormgegeven in messing. Dit materiaal, komt samen met witte kunststeen, keramische tegels en glas bij alle nieuwe toevoegingen weer terug. De nieuwe tijdlaag is zo subtiel zichtbaar maar ook passend bij het oorspronkelijke monumentale gebouw van Staal.

798
Nieuwe entreebalie
2660
Entreegebied
2662
Roltrap naar kantoortoren

Een tweede nieuwe roltrap brengt je vanuit het entreegebied naar de kantoortoren en het bedrijfsrestaurant. Hier scheiden de bezoekersstromen: het congrespubliek blijft op de begane grond en de gebruikers van de kantoren worden via de nieuwe brug door de Main Hall naar de lift geleid. De constructief complexe ingreep, brengt je van de entree, via een roltrap en brug door de Main Hall naar de liften. Dit maakt de kantoortoren, een sterker en beter ervaarbaar onderdeel van het gebouwcomplex. Voor het lichtgevende plafondelement is een speciaal patroon ontworpen dat refereert aan het baksteenpatroon van de voorgevel.

2638
Loopbrug naar kantoortoren
2661
Liftruimte kantoortoren op 1e verdieping

De voet van de toren, die weer als vrijstaand element in de Main Hall staat, is bekleed met kunststeen en stof, beter passend bij de architectuur van Staal. De metalen ribben en speciaal ontwikkelde stoffen kussens in warme grijskleuren zijn in een zorgvuldig, verticaal opgezet patroon ontworpen en zorgen voor een mooie schaal van het element in de Hall. De wandbekleding van de toren verbetert de juiste akoestiek in de Hall.

De Main Hall zelf is gerevitaliseerd door de zwarte kleurstelling weg te halen. De installatiegangen zijn voorzien van witte geperforeerde panelen, gedeeltelijk voorzien van nieuwe roosters voor de luchtverversing van de ruimte. De oorspronkelijke prachtige lichte ruimte wordt weer zichtbaar.

2669
Main Hall met zicht op de Rotterdam Hall
2678
Voor transformatie: Main Hall met zicht op de Rotterdam Hall aan Schippersbeurszaalzijde
2679
Na transformatie: Main Hall met zicht op de Rotterdam Hall aan entreezijde
2667
Detail taatsdeuren en ramen Rotterdam Hall
2668
Bekleding torenwand
2686
2685
oude situatie
nieuwe situatie

De Schippersbeurszaal is weer in ere hersteld. De verdieping is eruit gehaald, zodat de zaal weer zijn dubbele hoogte terug heeft gekregen. De oorspronkelijke tegeltjes tegen de wand en het herstelde oorspronkelijke plafond en de verlichting zorgen voor een sfeervolle moderne zaal. 

2666
Schipperbeurszaal

Gevel Schipperbeurszalen - van oud naar nieuw

Gevel Schipperbeurszalen - van oud naar nieuw
Gevel Schipperbeurszalen - van oud naar nieuw
oude situatie
nieuwe situatie

Het gehele complex is fasegewijs verduurzaamd. Conform een gevelmasterplan zijn de kozijnen vervangen die niet monumentaal zijn, en de monumentale kozijnen gerestaureerd. De zonwering is vernieuwd. De daken zijn voorzien van extra isolatie, sedum en zonnepanelen. De installaties zijn in het gehele complex vernieuwd en gasloos. 


Er is een masterplan gemaakt voor de signing aan de buitenzijde van het gebouw in samenwerking met Bart Smit. Er is gekozen voor een naam aanduiding in verschillende schalen: XL, L, M en S op de verschillende gevels van het gebouw. De belettering is speciaal ontworpen voor dit gebouw.


In het souterrain is een sportcentrum ontworpen, waar inmiddels Vondelgym is gevestigd. De prachtige dubbele hoogte die hier aanwezig is kan zo ten volle worden benut. In de voormalige kantoorvleugels aan de Meent en de Rode Zand is een hotel ontworpen waar Postillion hotels gasten verwelkomt. De entree is op de hoek van de twee straten gemaakt en op de eerste verdieping is de foyer gelegen. De 168 kamers zijn minutieus ingepast in de monumentale structuur van het gebouw.

2663
Een hotelkamer in het Postillion hotel
2673
Business centre
2675
Doorkijkje op Brasserie Jules
2674
Bedrijfsrestaurant op de eerste verdieping
2672
Vondelgym
2707
Lounge Postillion hotel

"Het masterplan geeft veel houvast voor de uitwerking van de verschillende deelplannen. We werken jaarlijks een stuk verder uit, waarbij we alle opgedane kennis en nieuwe inzichten direct kunnen verwerken. Door vasthoudendheid en doorzettingsvermogen van met name opdrachtgever en het betrokken team is bijna het gehele omvangrijke masterplan bijna voltooid."

Armand Bos, architect en projectleider

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.