- Cultuur
- Transformatie
- Verduurzaming
In het hart van het historische centrum van Leiden, met de grote Pieterskerk aan de oostzijde en aan de westzijde uitkijkende op het Rapenburg en de Universiteit, bevindt zich het Huis van Leyden. Met Huis van Leyden willen de oprichters een ‘thuis’ creëren voor een bijzondere collectie religieuze middeleeuwse en vroege renaissancekunst uit de Lage Landen.
Het Huis van Leyden streeft ernaar een instituut te worden waar het christelijke gedachtegoed – met de nadruk op geloof, hoop en liefde – wordt beleefd en uitgedragen. Schoonheid en esthetiek spelen een centrale rol, zichtbaar in de architectuur en kunst, versterkt door muziek.
Met als middelpunt een gerestaureerd 17e- en 18e-eeuws stadpaleis, gaan nieuwe uitbreidingen de historische gebouwen met elkaar verbinden. Hiermee ontstaan tentoonstellingsruimtes, faciliteiten voor onderzoek, educatie, studie en liefdadigheidsactiviteiten. Grenzend aan de grote binnentuin zal een stilteruimte worden gerealiseerd, de bestaande patio’s en binnentuin worden hoogwaardig en stijlvol groen en biodivers ingericht. De nieuwe openbare ingang wordt gecreëerd vanaf het Pieterskerkhof.
- Ontwerp: 2025
- Opdrachtgever: Huis van Leyden
- Locatie: Leiden
- Oplevering: 2030


Team
Vanuit onze expertise in rijksmonumentaal gebouwen werken wij samen met Níall McLaughlin Architects (UK) en Selldorf Architects (VS) aan het ontwerp. Dit in een zeer gevoelige context middels nieuwbouw, transformatie en restauratie.
Opdracht
De transformatie- en restauratiewerkzaamheden betreffen ten eerste het 17e-eeuws stadpaleis met een belangrijke 18e-eeuwse toevoeging. Dit gebouw heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, onder andere school, psychiatrisch inloophuis, judo-school en atelier. Een ander onderdeel van het complex is een schoolgebouw uit 1924 in de expressionistische stijl van de Amsterdamse School. De restauratie van het eeuwenoud weefsel en het zorgvuldige samenvoegen van de nieuwe toevoegingen zullen een samenhangende verzameling ruimtes creëren die aansluit bij de historische omgeving en bijdraagt aan het rijke culturele aanbod van Leiden.
Duurzaamheid
Door zoveel mogelijk gebruik te maken van hergebruikte en lokale materialen, een hoogwaardige schil en zorgvuldige daglichtregeling, wordt ervoor gezorgd dat de bijzondere collectie wordt ondergebracht in een elegant, duurzaam en inspirerend nieuw thuis voor deze kunstwerken.