Wiebengacomplex

Groningen
Wiebengacomplex
  • Onderwijs
  • Transformatie
  • Interieur
  • Restauratie
  • Verduurzaming
  • Nieuwbouw
  • Advies

Het rijksmonumentale Wiebengacomplex werd in 1922 als Nijverheidsschool gebouwd naar ontwerp van Jan Gerko Wiebenga. Het huisvest de Academie voor Gezondheidsstudies en de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen. DP6 architectuurstudio en BiermanHenket maakten een renovatieplan dat past bij de sfeer van een hedendaagse gezondheidsacademie: open en licht met een gezonde uitstraling.

Het oorspronkelijke gebouw en twee latere uitbreidingen zijn gerenoveerd en op de binnenplaats is het complex uitgebreid met een nieuwe vleugel. Het vernieuwde schoolgebouw is functioneel, comfortabel en duurzaam geworden. Op de voormalige binnenplaats is een langgerekt volume gerealiseerd waarin de algemene ruimtes en voorzieningen zijn gesitueerd. Door dit nieuwe hart ruimtelijk en overzichtelijk te maken, heeft het schoolgebouw een meer open en licht karakter gekregen. De nieuwbouw stimuleert het samenwerken in 'skills labs' op een centrale plek in het complex. De centrale plek die zo ontstaat, creëert korte lijnen naar de werkomgevingen in de bestaande vleugels, nodigt uit tot ontmoeting en toont het samenwerken over de hele breedte van de zorgketen.

 

 

  • Ontwerp: 2013-2015
  • Opdrachtgever: Hanzehogeschool Groningen
  • Locatie: Groningen
  • Oplevering: 2018
717
Gevel bestaand gebouw (1922)
718
Serre nieuwbouw met zicht op collegezaal oudbouw

De nieuwbouw heeft net als Wiebenga's ontwerp een efficiënte gebouwopzet met parallelle lijnen en symmetrische gebouwvolumes. De flexibiliteit van het gebouw maakt het mogelijk de extra druk als gevolg van de hogere onderwijsintensiteit op te nemen. De gevel is uitgevoerd in witgroen composiet en glas, een vormgeving die contrasteert met het bestaande monument. Door gebruik te maken van prefab elementen kon snel en met minimale overlast gebouwd worden. De constructie van de nieuwbouw is aardbevingsbestendig. Het Wiebengacomplex is één van de oudste voorbeelden van het Nieuwe Bouwen in Nederland. De ruimtelijke kwaliteiten van het rijks monumentale bestaande gebouw zijn hersteld. Het gebouw is geheel gerenoveerd: oorspronkelijke elementen zijn gerestaureerd, de schil en installaties zijn verduurzaamd en collegezalen, klaslokalen en kantoorruimtes zijn opnieuw ingericht.

719
Interieur serre nieuwbouw
720
Detail aardbevingsbestendige gevel nieuwbouw
721
Trappartij onderdoorgang en doorkijk naar kantine

'De nieuwbouw zorgt voor een nieuwe logische ontsluiting van het gebouwcomplex en is het nieuwe hart. Ze is geplaatst op de locatie van de voormalige werkplaatsen uit Wiebenga's ontwerp. De flexibiliteit van het gebouw maakt het mogelijk de extra druk als gevolg van de hogere onderwijsintensiteit op te nemen.'

727
Studeer- en ontspanruimte langs nieuwe gevel
728
Centrale as van nieuw- naar oudbouw
722
Nieuwe collegezaal in bestaande bouw met zicht op serre
723
Nieuwe collegazaal in bestaande bouw
724
Gerenoveerd klaslokaal in bestaande bouw

'Het gebouw is geheel gerenoveerd: oorspronkelijke elementen zijn gerestaureerd, de schil en installaties zijn verduurzaamd en collegezalen, klaslokalen en kantoorruimtes zijn opnieuw ingericht.

725
Gerestaureerd trappenhuis
726
Detail glas-in-lood

De Wiebengazaal - de vroegere bestuurskamer - is gerestaureerd. De ruimte en het meubilair zijn zorgvuldig gerestaureerd. De Wiebengazaal wordt gebruikt als representatieve ontmoetingsruimte voor studenten, docenten, onderzoekers en zakelijke relaties. Gedurende de bouw bleef de bestaande bebouwing van het Wiebengacomplex in gebruik. Om te zorgen voor minimale overlast is gebruik gemaakt van prefab elementen en worden de bouwwerkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. De transformatie van het Wiebengacomplex is uitgewerkt in een BIM-model dat door het volledige bouwteam als centraal model werd gehanteerd.

731
Historisch beeld Wiebengazaal
732
Wiebengazaal na restauratie

Vergelijkbare projecten

Meer weten over dit project? Wij vertellen het u graag.