Laarstede

Tilburg
Laarstede
  • Zorg
  • Wonen
  • Interieur
  • Verduurzaming
  • Nieuwbouw
  • Advies

Voor woonzorgorganisatie Het Laar heeft BiermanHenket het nieuwe gebouw Laarstede ontworpen. De nieuwbouw bevat 67 appartementen, 1 logeerkamer, 1 grand café en 7 ontmoetingsruimtes. Het gebouw is in meerdere opzichten duurzaam ontworpen: zo is de constructie van het grand café en een aantal ontmoetingsruimtes uitgevoerd in gelamineerd lariks, is de nieuwbouw flexibel in structuur waardoor het mogelijk is om in de toekomst ook zonder zorgfunctie appartementen te verhuren en maakt het ontwerp optimaal gebruik van daglicht.

Stijlvol, bruisend en verzorgd. Het zijn de kernwaarden van woonzorgorganisatie Het Laar, die de medewerkers dagelijks uitdragen om voor alle bewoners het een aangename dag te maken. Deze kernwaarden zijn meegenomen in het ontwerp voor de uitbreiding. Het Laar wordt daarnaast onder meer gekenmerkt door een fraaie ligging in een parkachtige omgeving. Het ontwerp van de nieuwbouw maakt hier zo optimaal mogelijk gebruik van: de situering van Laarstede, aan het uiteinde van de bestaande bebouwing, zorgt er voor dat bewoners er omringd door het park kunnen leven.

  • Ontwerp: 2021
  • Opdrachtgever: Het Laar
  • Locatie: Tilburg
  • Oplevering: 2024
2725
Hoofdentree Laarstede

Ook in het interieur staat licht en groen centraal . De aansluiting van de oud- naar de nieuwbouw bestaat uit een entree als tussenruimte, voorzien van transparante gevels die een fraaie overgang bieden tussen park en interieur. In deze entree is ook het grand café gepositioneerd. Deze ruimte kan tevens gebruikt worden voor bijeenkomsten en evenementen.

2727
Grandcafe met zicht naar buiten

Laarstede is een woonzorglocatie voor dementerende ouderen die zorgbehoevend zijn. Het gebouw is in structuur flexibel ontworpen, waardoor het mogelijk is om de appartementen later ook zonder zorgfunctie te verhuren. Alle appartementen en de ontmoetingsruimtes worden voorzien van een buitenruimte waarin bewoners drempelloos naar buiten kunnen – met zicht op het omringende groen. Daarnaast speelt oriëntatie een grote rol: ontmoetingsruimtes zijn herkenbaar gepositioneerd én maken optimaal gebruik van de verschillende kwaliteiten van daglicht. Hiermee wordt het dag- en nachtritme van de bewoners op natuurlijke wijze ondersteund.

2730
Ontmoetingsruimte begane grond
2731
Terras ontmoetingsruimte

'Het gebouw is in meerdere opzichten duurzaam ontworpen: zo is de constructie van het grand café en een aantal ontmoetingsruimtes uitgevoerd in gelamineerd lariks, is de nieuwbouw flexibel in structuur ontworpen waardoor het mogelijk is om in de toekomst ook zonder zorgfunctie appartementen te verhuren en maakt het ontwerp optimaal gebruik van daglicht.'

2728
Gang met zitjes
2732
Bibliotheek
2738
Elke verdieping heeft een ander beeld bij de lift
2735
Veel daglicht in het atrium

Aan het einde van de gangen, die op het uiteinde breder worden, zijn beleefplekken ingericht. Door deze verbreding is het daarnaast mogelijk om een getrapte zijde aan een zijde van de gang in te richten. Er zijn bankjes bij de voordeuren geplaatst, waardoor ontmoeting in de gang gestimuleerd wordt. Mede hierdoor heeft de verkeersruimte van het gebouw de functie van een verblijfsruimte gekregen. 

Bewoners van Laarstede kunnen zich vrij door het zorggebouw bewegen. Het interieur van Laarstede is vormgegeven met specifieke thematiek per verdieping in de vorm van kleur, prints en activiteiten. Dit vergroot de herkenbaarheid voor de dementerende bewoners. 

2726
Langszijde Laarstede

Vergelijkbare projecten

Meer weten over dit project? Wij vertellen het u graag!