Goed nieuws! Na de gunning van de Europese aanbesteding van eind vorig jaar kunnen we na de zomer starten met het ontwerp voor de renovatie van het monumentale complex Prinsenhof in Delft, waarin Museum Prinsenhof Delft is gehuisvest. Dankzij een prachtige gift van de Delftse familie Vlek als aanvulling op het budget van de gemeente Delft is het nu mogelijk het pand te renoveren en restaureren. En daarnaast het museum te verduurzamen, de entree, de museale route en de toegankelijkheid te verbeteren én de ruimte rondom het museum – met name de tuin - te versterken.
Samen met Huisman & Van Muijen (installatieadvies), ABT (constructieadvies), Peutz (bouwfysica en brandveiligheid) en BBA (kostenadvies) presenteerde BiermanHenket de visie op de renovatie van het voormalige Sint Agathaklooster, waarin het museum al decennia gehuisvest is. De historische zalen met bijzondere verhalen en hoogwaardige kunst in een omgeving die de geschiedenis ademt vormen een krachtige basis voor een prachtig museum dat iedereen moet gaan bezoeken. Op basis van de ervaring die ons team met dit soort opgaves (gezamenlijk) heeft opgedaan is de visie op de toekomst van het complex ontwikkeld. De gunningscommissie was collectief van mening dat de gepresenteerde visie getuigde van inzicht in de specifieke problematiek en complexiteit van de opgave en sprak haar vertrouwen uit in de voorgestelde aanpak.
Het complex is 70 jaar na de vorige renovatie opnieuw toe aan grootschalig onderhoud en restauratie. Ook de voorzieningen die het veelzijdige gebruik van het museum mogelijk maken moeten worden verbeterd, evenals de toegankelijkheid van het museum, dat op de begane grond alleen al meer dan 30 verschillende vloerniveaus heeft. Verduurzaming in combinatie met een goed museumklimaat speelt bij de ontwerpopgave van de installatietechniek vanzelfsprekend een belangrijke rol. Daarnaast zal er onderzoek gedaan worden naar een nieuwe entree aan de Prinsentuin en het versterken van de kwaliteiten van de tuin.
In Museum Prinsenhof Delft staat de Nederlandse geschiedenis centraal. Werken van belangrijke schilders als Johannes Vermeer en de boekenkist waarin Hugo de Groot 400 jaar geleden ontsnapte uit Slot Loevestein behoren tot de collectie, evenals het wereldwijd bekende Delfts Blauw. In het gebouw vond met de moord op Willem van Oranje bovendien één van belangrijke gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis plaats. Het museumcomplex staat in de top 100 van belangrijkste monumenten in Nederland.