De pastorie in Deursen-Dennenburg is in gebruik genomen. In de afgelopen maanden is hard gewerkt aan de renovatie en verduurzaming van het monument. Het gebouw wordt gekenmerkt door veel historische elementen: de houten kapconstructies, origineel glas-in-lood en ornamentenplafonds. Het eindresultaat mag er zijn: een bijzonder monument wat helemaal tot zijn recht komt in de nieuwe functie als aangenaam en sfeervol kantoor.
De pastorie is in 1920 gebouwd op de terp van het Brabantse kerkdorp. Het gebouw was voor de renovatie deels al in gebruik als kantoor, een grondige renovatie was echter noodzakelijk.
BiermanHenket maakte voor De Kleijn Energy Consultants & Engineers, de nieuwe eigenaar en gebruiker, het ontwerp. De aanwezige historische elementen zijn in ere behouden of hersteld, en het monument is geheel verduurzaamd. Een warmtepomp zorgt voor een duurzame energieopwekking, voor zowel de verwarming op lage temperaturen als de koeling. De begane grond is voorzien van vloerisolatie en vloerverwarming, met uitzondering van de originele terrazzovloer in de karakteristieke entreehal. Een in 1985 gebouwde niet-monumentale aanbouw is getransformeerd tot kantine en extra vergaderruimte; op het dak zijn zonnepanelen zorgvuldig ingepast in het dak. De kap is aan de binnenzijde geïsoleerd en afgewerkt met houten delen, passend bij het monument. De spanten en het historische schoon metselwerk blijven zo zichtbaar. Ook aan de buitenruimte is gedacht: de pastorietuin wordt in ere hersteld.
“Naast de verduurzaming van het monument, hebben we een nieuw kleurenplan ontworpen. Het pand is in neoclassicistische architectuur ontworpen; voor de kleuren hebben we ons laten inspireren door kleurenonderzoek en het kleurgebruik van schilderijen uit die periode. De kleuren zijn verwerkt op vloer, wand en plafond. De geornamenteerde gipsplafonds, historische architraven en de originele houten traponderdelen komen daarmee optimaal tot hun recht,” licht architect Joep van As toe.