Bij BiermanHenket ontwerpen we veel aan bestaande gebouwen die aangepast moeten worden aan veranderend gebruik. Toegankelijkheid voor iedereen is daarin een belangrijk aspec waar oplossingen voor worden gezocht.
Tijdens de BNA Architectendag op 4 november 2021 is dit actuele thema een onderwerp in één van de break-out sessies. Dit als onderdeel van de campagne die BNA voert voor gebouwen die toegankelijker zijn dan minimaal wordt vereist in het Bouwbesluit.
“Toegankelijkheid van gebouwen voor visueel, auditief, verstandelijk en fysiek beperkte mensen is een ondergeschoven kindje in het Bouwbesluit,” stelt de BNA. “Daarbij zien architecten en opdrachtgevers het vaak als een sluitpost op de begroting of een ‘moetje’. Het gevolg is dat er maar weinig gebouwen zijn die voor mensen met een beperking net zo toegankelijk zijn als voor anderen.”
Zoals te zien is in de campagnefilm is in het renovatie ontwerp van de Beurs van Berlage in Amsterdam toegankelijkheid een belangrijk aandachtspunt geweest.
De krappe en weinig uitnodigende entree aan het Damrak is nu opener en lichter, onder meer door een nieuwe entreepartij en renovatie van de hal. De ontvangstruimtes zijn opnieuw ingericht, de routing verbeterd en de gevel beletterd. Er zijn nieuwe trappen en liften geïntegreerd, die de toegankelijkheid van het gehele gebouw voor mindervaliden verbeteren.
Janneke Bierman, architect: “Ik vind het belangrijk dat iedereen, dus ook mensen met een beperking, het gebouw waar ik aan werk, goed kunnen gebruiken, in al zijn aspecten.
De Amsterdamse Koopmansbeurs werd in 1896 ontworpen door H.P. Berlage en is sinds de opening in 1903 een van de belangrijkste publieke gebouwen van Amsterdam. In opdracht van de CV Beurs van Berlage is het rijksmonument nu naar een 'Palazzo Pubblico' getransformeerd: een hedendaags congres-, vergader- en evenementencentrum met kantoren, restaurants en expositieruimte.
Naast de Beurs van Berlage zijn er vele andere voorbeelden in projecten van BiermanHenket te vinden waar integrale toegankelijkheid hoog op de agenda staat. Lees er meer over op de projectpagina’s van het Nationaal Onderwijsmuseum, Bibliotheek Deventer, Move, Marienburg Campus (JADS), Wienbengacomplex Groningen en Museum de Fundatie.