BiermanHenket@work: PEP en BEP

BiermanHenket@work: PEP en BEP

In deze BiermanHenket@work serie zoomen we in op de werkzaamheden van onze collega’s in de diverse projecten. In deze editie staan meerdere collega’s centraal, namelijk de PEPpers en BEPpers van BiermanHenket.

De wie?!?! Ken je afko’s, of zoals het vroeger genoemd werd: je vakjargon. Het Professional Experience Programme (PEP)  en de Beroepservaringsperiode (BEP) begeleiden en ondersteunen jonge architecten bij het opdoen van de noodzakelijke praktijkervaring die vereist is voor de registratie als architect. Het PEP biedt een gestructureerde leeromgeving waarin junior architecten hun vaardigheden en kennis verder kunnen ontwikkelen, het BEP is een zelfstandig traject. Beide trajecten duren twee jaar.


Bij BiermanHenket zijn gemiddeld tussen de 6 en 8 PEP-ers en/ of BEP-ers in dienst.  Het belangrijkste onderdeel is de werkervaring   die ze opdoen in het werk aan de projecten, en de reflectie daarop. Dit werk doen ze onder begeleiding van ervaren architecten , elke PEPer en BEPer heeft een mentor. Dit helpt hen om de theoretische kennis die ze tijdens hun studie hebben opgedaan toe te passen in de praktijk.

 

2659

"Het volgen van PEP in combinatie met de dagelijkse werkzaamheden bij BiermanHenket heeft mij geholpen om mijzelf professioneel te ontwikkelen in de rol van architect. Het werkveld van een architect is heel breed, en met PEP ontwikkel je je plek in dat veld."

Jorg de Bie

Naast praktijkervaring biedt het programma vaak aanvullende workshops en cursussen aan die gericht zijn op specifieke vaardigheden en kennisgebieden, zoals bouwregelgeving, projectmanagement, en professionele ethiek. Bij BiermanHenket worden ook gezamenlijk thema bijeenkomsten en excursies georganiseerd door en voor de PEP en de BEP, onder de vlag van de BiermanHenket Academy.  Op deze manier zorgen we ook binnen het bureau aan kennisdeling op inhoudelijk, persoonlijk en projectmatig gebied.

Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een thema ochtend over projectmanagement, waarbij diverse collega’s de verschillende aspecten toelichten zoals contracten, planning of vormen van aanbesteding. Of een excursie naar de Dag van de Bouw waar de collega’s die werken aan de Eerste en Tweede Kamer het project toelichten (zie ook de foto bovenaan dit artikel. NB voor de Dag van de Bouw was een PMB-vrije route ingericht.)

 

"Naast dat het volgen van het PEP traject je veel kennis, ervaring en uiteindelijk een certificering oplevert, is het ook goed voor je netwerk. Het organiseren of bijwonen van excursies of workshops samen met collega’s, andere PEPers en ervaren professionals is een laagdrempelige en informele manier om contacten te maken en te onderhouden. Altijd handig als je iemand kent als je bijvoorbeeld in de toekomst samen komt te werken aan een project. Daarnaast is het erg interessant en leerzaam om een inkijk te krijgen in de verscheidenheid aan projecten. Er is zo'n groot scala aan typen projecten waar je met je dagelijkse werkzaamheden niet mee in aanraking komt."

Rubin Agerbeek