Een interieur dat welzijn ondersteunt
"Laarstede is speciaal ontworpen voor ouderen met dementie, wat betekent dat we extra aandacht hebben besteed aan herkenbaarheid en oriëntatie in het interieur. Elk element in het ontwerp draagt bij aan het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving voor de bewoners," vertelt Emma. “Per verdieping hebben we bijvoorbeeld gewerkt met specifieke thema’s in kleur, prints en activiteiten. Dit vergroot de herkenbaarheid voor de bewoners en helpt hen om hun weg te vinden in het gebouw.”
Deze thematische aanpak per verdieping zorgt ervoor dat elke ruimte uniek is, maar tegelijkertijd intuïtief aanvoelt voor de bewoners. Het kleurgebruik is niet alleen esthetisch, maar ondersteunt ook de functionele rol van het gebouw. "We hebben warme, natuurlijke kleuren gekozen die aansluiten bij de parkachtige omgeving waarin Laarstede is gelegen. Dit geeft de bewoners een gevoel van geborgenheid," aldus Emma.
"Licht speelt een grote rol in het ontwerp," vervolgt Emma. "Daglicht is van vitaal belang voor de bewoners, vooral om hun dag- en nachtritme op natuurlijke wijze te ondersteunen." In Laarstede maakt het ontwerp optimaal gebruik van het beschikbare daglicht. De ontmoetingsruimtes en appartementen zijn zo gepositioneerd dat ze profiteren van het licht op verschillende momenten van de dag, wat bijdraagt aan het welzijn van de bewoners. Bij de keuze van kleurgebruik en thema’s voor de ontmoetingsruimtes is hiermee rekening gehouden, de ontmoetingsruimtes aan de zonnige kant hebben veelal koele kleuren en de ruimtes aan kant met minder zonlicht hebben we veelal warme kleuren en een warm thema.
Een opvallend kenmerk van het interieurontwerp is de manier waarop beweging en ontmoeting worden gestimuleerd. "We hebben bewust gekozen voor brede gangen die aan de uiteinden worden verbreed. Hierdoor konden we zogenaamde 'beleefplekken' creëren, waar bewoners even kunnen rusten of elkaar kunnen ontmoeten," vertelt Emma. Deze plekken, voorzien van bankjes en zitjes, nodigen bewoners uit om in de gangen te verblijven en sociale interacties aan te gaan, waardoor de verkeersruimte meer een verblijfsruimte wordt.