Ontwerp nieuwe publieksroute Eerste Kamer

Uitgelicht
Ontwerp nieuwe publieksroute Eerste Kamer

Sinds 2022 werkt BiermanHenket aan de renovatie van de Eerste Kamer, als onderdeel van de grootschalige renovatie van het Binnenhof. De gebouwen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd en hebben groot onderhoud nodig. Het ontwerp van een nieuwe publieksentree van de Eerste Kamer is onderdeel van deze renovatie.

De Eerste Kamer hecht grote waarde aan openbare toegankelijkheid van de vergaderingen in Plenaire zaal en commissiekamers. De plenaire debatten en de commissievergaderingen van de Eerste Kamer zijn live te volgen, via een livestream, maar kunnen ook fysiek worden bijgewoond door geïnteresseerden en betrokkenen. 

De nieuwe publieksroute is integraal toegankelijk. Hiervoor  worden slimme, functionele ingrepen gedaan in de monumentale bouwdelen  Daarnaast zijn een zorgvuldige inpassing van techniek en een duurzame materialisering een belangrijk basisgegeven bij de renovatie van de Eerste Kamer. 

Bezoekers van de Eerste Kamer gaan in de toekomst gebruik maken van een nieuwe publieksentree, gemaakt in de voormalige Hofkapel. Vanaf een nieuwe, centrale ontvangstruimte bewegen de bezoekers zich via een publiekstrappenhuis of lift naar een commissiekamer of naar een van de publieke tribunes in de grote commissiekamer of de Plenaire zaal. Zo kunnen de ruimtes integraal toegankelijk gemaakt worden voor publiek zonder de politieke en ambtelijke organisatie te storen.  

2752
Ontwerp nieuwe publieksentree

Daarnaast worden jaarlijks grote aantallen, veelal jonge bezoekers rondgeleid over het Binnenhof. Ook deze groepen maken gebruik van een nieuwe publieksroute door het Eerste Kamer gebouw. De bezoekers worden ontvangen in het bijna 400 jaar oude Mary Stuart kabinet op de tweede verdieping. Het plafond van dit vertrek is een van de oudste en kunsthistorisch meest waardevolle interieurelementen op het Binnenhof. Het in hout uitgevoerde, beschilderde kruisgewelf in Groteskenstijl is van grote waarde en wordt aangevuld met bijpassende wandkleden en een houten vloer. 

Vanuit deze ontvangstruimte is het Binnenhof volledig te overzien: het ministerie van Algemene Zaken, de Grafelijke zalen, Tweede Kamer, Raad van State en de Eerste Kamer: een unieke ervaring voor bezoekers en een waardevolle manier om de geschiedenis van de Nederlandse democratie uiteen te zetten. Vanuit het Mary Stuart kabinet loop je via de 17e-eeuwse galerij naar de publieke tribune in de Plenaire zaal.

2753
Perspectief Mary Stuart kabinet
2757
Screenshot uit "Ondertussen aan de Hofvijver"

Door deze nieuwe entree krijgt het publiek voor de Plenaire zaal en de commissiekamers een separate, gastvrije route door het gebouw. Het publieksbalkon in de Plenaire Zaal, een balkon in de nieuwe, grote commissiekamer en een introductieruimte in het monumentale Mary Stuart kabinet worden via deze route veilig ontsloten. In aflevering 3 van Ondertussen aan de Hofvijver neemt architect Joep Mol Splinter Chabot mee op deze nieuwe publieksroute.  
 

Integrale toegankelijkheid 
De gerenoveerde Eerste Kamer zal grotendeels integraal toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Zo worden kleine hoogteverschillen weggenomen of met hellingbanen overbrugd en zorgen nieuwe liften op strategische plaatsen voor een betere toegankelijkheid. 

Het historische gebouwcomplex bestaat veelal uit zware metselwerk muren; op sommige plekken worden muuropeningen verbreed en deuren geautomatiseerd om doorgangen geschikt te maken voor rolstoelgebruikers. Er wordt gezorgd voor voldoende contrast en lichtniveau voor mensen met een visuele beperking. De ingrepen worden zorgvuldig ingepast in het monument.

2751
Dwarsdoorsnede trappenhuis

Naast de toegankelijkheid bestaat de renovatie van de Eerste Kamer uit diverse andere aspecten. Lees meer over het ontwerp van de Eerste Kamer op de projectpagina.

Meer informatie over de Eerste Kamer? Ga naar de projectpagina

Kies een taal