In deze BiermanHenket@work serie zoomen we in op de werkzaamheden van onze collega’s in de diverse projecten. In deze editie Michel Brons, architect en projectleider, over het belang van zorgvuldige besluitvorming bij restauratie en herbestemming van monumenten.
Sinds zijn afstuderen in 2010 werkt Michel met hart en ziel aan projecten rondom restauratie, renovatie en herbestemming. In eerste instantie bij diverse middelgrote bureau’s met een focus op transformatie, waar hij doorgroeide tot projectleider. Sinds een jaar werkt hij bij BiermanHenket als architect / projectleider. Binnen het bureau combineert hij zijn liefde voor het vak met een scherpe blik op de inhoud. “Mijn hart ligt bij het ontwerp. Organiseren hoort erbij, maar mijn focus ligt op het maken van zorgvuldige keuzes voor de toekomst van bijzondere gebouwen.”
Een goed voorbeeld is het project Domein aan de Dommel, een monumentaal ensemble in een parkachtige setting. “Bij dit soort projecten is het essentieel om alle ontwerpkeuzes goed te beargumenteren. Je grijpt immers in in een stuk geschiedenis. Daarom werken we binnen BiermanHenket als gecertificeerd bureau altijd volgens de restauratieladder en de richtlijnen van de Stichting ERM.”

Van visie naar verantwoorde keuzes
Michel is voorzitter van de interne werkgroep ERM binnen BiermanHenket. Deze groep bewaakt de kwaliteit en evalueert jaarlijks hoe het bureau werkt aan monumenten. “Bij elk monumentaal project leggen we onze afwegingen vast in een ontwerptoelichting en een restauratievisie. Waarom kiezen we voor een bepaalde ingreep? En in welke trede van de restauratieladder valt die keuze? Zo laten we zien dat we zorgvuldig omgaan met het gebouw én met onze rol als architect.”
Een voorbeeld is het terugbrengen van houten kozijnen op basis van het oorspronkelijke ontwerp. “Op een gegeven moment zijn alle kozijnen vervangen door staal. Wij hebben gekeken naar wat er oorspronkelijk zat, maar ook naar wat realistisch en duurzaam is in de huidige tijd. Het is een herinterpretatie geworden: eenvoudiger dan het origineel, maar wel met respect voor de vormentaal van het gebouw.”
Intern auditen: een leerzame routine
Binnen BiermanHenket worden alle restauratieprojecten intern geaudit aan de hand van een zelfontwikkelde checklist. “Dat helpt ons om de kwaliteit te borgen. De checklist is gebaseerd op de ERM-richtlijnen, maar afgestemd op onze eigen werkwijze. Het dwingt je om bewuste keuzes te maken en die ook goed te verantwoorden. Daarnaast worden we extern geaudit – dat houdt je scherp.”
De werkgroep stelt jaarlijks doelen op. Zo is er extra aandacht voor het omgaan met monumentale installaties. “We willen meer kennis opdoen over hergebruik en het behoud van bestaande kanalen of leidingen. Niet altijd hoeft alles nieuw – soms is slim hergebruik juist het meest duurzaam.”
Samen kennis verdiepen
Michel ziet het als zijn verantwoordelijkheid om zijn kennis actueel en breed te houden. “We sparren met collega’s van andere bureaus en laten ons inspireren door experts van buitenaf. Elke discipline heeft zijn eigen bril – dat helpt om onze ontwerpen te verrijken. Uiteindelijk willen we bij elk project het beste doen voor het monument, de gebruikers én de toekomst.”
Ontwerpuitgangspunt kozijnenstudie
