BiermanHenket@work: Marty van de Ven over duurzaamheid in renovatie projecten.

BiermanHenket@work: Marty van de Ven over duurzaamheid in renovatie projecten.

In deze BiermanHenket@work serie zoomen we in op de werkzaamheden van onze collega’s in de diverse projecten. In deze editie In deze editie Marty van de Ven, projectleider / technisch ontwerper, over duurzaamheid in renovatie projecten.

Bij BiermanHenket ontwerpen en bouwen we voor de toekomst, duurzaamheid is een belangrijk aspect in al onze ontwerpen en processen. Ook in de rol projectleider/ technisch ontwerper werk je dus op veel verschillende facetten aan de duurzaamheid van het project. 


Marty houdt momenteel toezicht op de bouw bij de restauratie van het Kruithuis in ’s-Hertogenbosch. Het gebouw wordt niet alleen herbestemd tot vestingmuseum maar ook verduurzaamd: alle aanpassingen hiervoor zijn zorgvuldig en met respect voor het monument vormgegeven. Hergebruik van materiaal speelt ook een belangrijke rol. 


Bij het Kruithuis is de kenmerkende leistenen dakbedekking aan vervanging toe. Leisteen is een duurzaam en ambachtelijk product, onder andere door de lange levensduur (100 jaar gegarandeerd). Voordat de leisteen definitief besteld wordt in Wales, wordt deze gekeurd in het depot, samen met de opdrachtgever, de aannemer, de importeur en dakdekker. Hier wordt gekeken naar de sterkte, hardheid en ook de dikte van de leien. Deze moet gelijkmatig zijn, alleen onderaan het dak worden leien met wat meer dikte geplaatst, om dat deze het meeste vocht moeten verdragen.
 

2463
Leisteen selectie samen met de opdrachtgever en leverancier

Een ander project waar Marty op dit moment aan werkt is landgoed Sperwershof. Als technisch ontwerper  werkt Marty ideeën en oplossingen uit voor bijvoorbeeld materiaalkeuze en detaillering. Voor de vernieuwbouw en uitbreiding van deze woning is het de ambitie een energieneutrale woning te realiseren. In de ontwerpfase is een onderzoek gedaan naar verschillende  mogelijkheden om het huis op een duurzame  wijze te verwarmen, ventileren en energie op te opwekken. 


Op basis van dit onderzoek wordt een advies geformuleerd. In dit geval is de gebouwschil goed geïsoleerd, er is veel aandacht voor luchtdichting en isolatie daarnaast wordt er voor de verwarming en koeling  gebruik gemaakt van een grondwarmtepomp, in combinatie met zonpanelen. Belangrijke overwegingen zijn dat een grondwarmtepomp weinig energie gebruikt en geen geluid produceert. De benodigde elektra voor de warmtepomp wordt opgewekt door de zonnepanelen.

Om het energieverbruik te monitoren is er een uitgebreid meet- en regelsysteem opgenomen. Tijdens het gebruik kan dan de installatie nog gestuurd en ingesteld worden op de behoeften van de bewoners. Meten is weten!

2381

Ook in zo’n persoonlijk leven vindt Marty duurzaamheid belangrijk. Zo fietst hij bijna elke dag 60 km heen en weer op zijn Stromer Speedbike fiets van en naar het werk. Uiteraard gaan dan ook de meeste werkbezoekjes op deze snelle fiets. 

Petje af Marty!

Kies een taal