BiermanHenket@work: Armand Bos

BiermanHenket@work: Armand Bos

In deze BiermanHenket@work serie zoomen we in op de werkzaamheden van onze collega’s in de diverse projecten. In deze editie Armand Bos, architect/ projectleider, over projectmanagement van langdurige, grootschalige transformatie en renovatie projecten.

Na zijn studie Bouwkunde aan de TU Delft is Armand Bos aan de slag gegaan bij BiermanHenket. Als architect en projectleider is Armand bij al zijn projecten vanaf de eerste schets tot aan de laatste oplevering betrokken. Zijn expertise ligt vooral bij grootschalige transformatie projecten, die bestaan uit meerdere deelprojecten.

2703

Een complex van grootschalige revitalisatie

Op dit moment is WTC Rotterdam een van de projecten van Armand . "WTC is een gebouw met een rijke geschiedenis en een grote culturele waarde. Het werd oorspronkelijk ontworpen door Jan Frederik Staal en opgeleverd in 1940. Door de jaren heen is het gebouw diverse keren uitgebreid, onder meer met een toren in 1987. Dit bracht de nodige uitdagingen met zich mee voor het behoud van de monumentale waarde, terwijl het gebouw tegelijkertijd moest worden gemoderniseerd en verduurzaamd," vertelt Armand.

De revitalisatie van het 76.000 m² grote complex omvat niet alleen de modernisering van de kantoren, maar ook de transformatie van een deel van het gebouw naar een hotel, en een grootschalige verbetering van de publieksruimtes en de congreszalen. Het project wordt in verschillende fasen uitgevoerd, en het gebouw heeft inmiddels een A++ energielabel en het prestigieuze Breeam-in-use Very Good certificaat behaald. "Dit soort projecten vergen zorgvuldigheid en geduld, omdat ze in meerdere deelplannen worden aangepakt," legt Armand uit.

De revitalisatie van WTC Rotterdam: een masterplan in 17 deelplannen

Een belangrijk aspect van de revitalisatie van WTC Rotterdam is dat het project uit meerdere deelplannen bestaat. "Werken in deelplannen betekent dat je het project stap voor stap uitwerkt, waarbij elke fase van het gebouw afzonderlijk wordt aangepakt," vertelt Armand.

"Bij een project zoals WTC Rotterdam, dat in gebruik blijft tijdens de revitalisatie, is er complexe dynamiek," legt Armand uit. “Het gebouw moest functioneel en toegankelijk blijven voor de huurders, bedrijven en bezoekers. Dit vraagt om flexibiliteit en een voortdurende afstemming tussen de planning en de dagelijkse operatie van het gebouw.”

Het gefaseerd werken heeft ook invloed op de besluitvorming. "Beslissingen die in het ene deelplan worden genomen, kunnen effect hebben op de volgende fasen. Je moet voortdurend vooruitdenken en inspelen op mogelijke obstakels die het effect zijn van bepaalde keuzes," zegt Armand. Dit maakt het proces dynamisch en vraagt om een lange-termijn visie die de flexibiliteit behoudt om onderweg aanpassingen te doen.

Hoewel deelplannen de complexiteit vergroten, zijn er ook voordelen. "Een van de grote voordelen van werken in deelplannen is dat je na elke fase kan evalueren en bijsturen," aldus Armand. “Dit geeft de opdrachtgever en de gebruikers van het gebouw de kans om de voortgang mee te maken en feedback te geven, die we in het ontwerp kunnen verwerken.”

Conclusie: een lange adem, maar met impact

"Het revitaliseren van een complex zoals WTC Rotterdam is een uitdaging die om geduld en zorgvuldigheid vraagt," concludeert Armand. "We werken sinds de start van de revitalisatie aan dit project, en het resultaat is dat we zowel het monumentale karakter van het gebouw behouden als het toekomstbestendig te maken. En uiteindelijk is dat waar het bij dit soort projecten om draait: het bewaren van het verleden, terwijl je investeert in de toekomst."

2667
Detail taatsdeuren en ramen Rotterdam Hall
2662
Opgang naar torendeel vanuit entree
Meer informatie over WTC Rotterdam? Ga naar de projectpagina

Kies een taal